Scurt istoric al legislației privind raportarea nonfinanciară

– (UE) 15 noiembrie 2014 – Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L, nr. 330 publica Directiva 2014/95/UE – ratificata de Parlamentul European si Consiliul Europei in 22 octombrie 2014 – de modificare a Directivei 2013/34/UE in ceea ce priveste prezentarea de informatii nefinanciare si de informatii privind diversitatea de catre anumite intreprinderi si grupuri mari.

(RO) 17 august 2016 – Ministerul Finantelor Publice din Romania publica Ordinulul Nr. 1938/2016 (OM 1938), potrivit caruia “Entitatile de interes public care la data bilantului depasesc criteriul de a avea un numar mediu de 500 de angajati, includ in raportul administratorilor o declaratie nefinanciara ce contine informatii privind cel putin aspectele de mediu, sociale si de personal, respectarea drepturilor omului, combaterea coruptiei si a darii de mita. In acceptiunea legii, “entitatile de interes public” sunt cele cu capital integral sau majoritar de stat, societatile financiar-bancare si non-bancare (pensii private, asigurari etc.) si cele listate la bursa. Astfel, OM 1938 vizeaza cca 180 de societati din Romania, care intrunesc cumulativ cele doua criterii: de interes public, cu peste 500 de angajati. Acestea trebuie sa raporteze in anul 2018 performanta nonfinanciara aferenta anului 2017.

– (RO) 3 octombrie 2016 – Banca Nationala a Romaniei emite Ordinul Nr. 7/2016 (publicat in Monitorul Oficial Nr. 832 din 20 octombrie 2016) privind modificarea si completarea Ordinului Băncii Naţionale a României nr. 27/2010 pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară, aplicabile instituţiilor de credit, si a Ordinului Bancii Naționale a Romaniei nr. 6/2015 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene. Ordinul reglementeaza, intre altele, raportarea nonfinanciara pentru sectorul bancar.

– (RO) 27 februarie 2017 – intra in vigoare prin publicarea sa in Monitorul Oficial, Partea I nr. 145, Norma nr. 2/2017 pentru modificarea si completarea Normei Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 14/2015 privind reglementarile contabile conforme cu directivele europene aplicabile sistemului de pensii private.

(UE) 5 iulie 2017 – in completarea Directivei Europene vine Comunicarea Comisiei, ce contine Ghidul privind raportarea informatiilor nefinanciare (metodologia de raportare a informatiilor nefinanciare).

Decembrie 2017CSR Europe si Global Reporting Initiative (GRI) – organizatii internationale partenere ale The CSR Agency – analizeaza modalitatile prin care statele membre ale Uniunii Europene au transpus in legislatiile nationale Directiva 95 si publica raportul studiului ce evidentiaza elementele comune si diferentele dintre tari.

[Detalii – link la COMPARATIE UE]

(RO) 1 noiembrie 2018 este emis Ordinului Ministrului Finantelor Publice Nr. 3.456 – publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 942/7 XI 2018 – care elimina prevederea referitoare la interesul public. Astfel textul prevede ca “Entitatile care la data bilantului depasesc criteriul de a avea un numar mediu de 500 de angajati, includ in raportul administratorilor o declaratie nefinanciara ce contine informatii privind cel putin aspectele de mediu, sociale si de personal, respectarea drepturilor omului, combaterea coruptiei si a darii de mita, cel putin.” (Art. 7, 8)

NOTA: pentru o aplicare inca si mai larga a Directivei 95, si cat mai in spiritul acesteia, The CSR Agency ramane in dialog cu institutiile relevante (Ministerul Finantelor Publice, Departamentul de Dezvoltare Durabila s.a.) in vederea clarificarii pe mai departe a cadrului legislativ privind raportarea nonfinanciara in Romania, astfel:

·         mentionarea explicita a faptului ca declaratiile si/sau rapoartele trebuie sa reflecte impactul pe care entitatile emitente il au asupra economiei, societatii si mediului din Romania, nu (doar) la nivel de grup (agregat)

·         instituirea unui set minim de indicatori, a unui organism si a unui mecanism clar de verificare si validare

·         evidentierea penalitatilor in caz de neconformare

clarificarea notiunii de “entitate”, astfel incat obligatia raportarii sa nu vizeze exclusiv entitati private, ci si institutii cu peste 500 de angajati.

 

 

 

 

 

Pachete servicii raportare

SILVER de la 13.500 € + TVA
  • Raport GRI Referenced, care raspunde obligatiei legale si pune bazele unui sistem intern de lucru pentru raportarea nefinanciara pentru a obtine o imagine de ansamblu a impactului social, de mediu si economic.
DETALII
GOLD de la 20.900 € + TVA
  • Raport GRI Core, realizat in conformitate cu standardele GRI. Implica consultarea stakeholder-ilor externi si este derulat sub coordonarea consultantilor The CSR Agency, pentru conformare, transformare si plus reputational.
DETALII
PLATINUM de la 34.600 € + TVA
  • Raport GRI insotit de o analiza in profunzime a companiei si a stakehoder-ilor sai sub coordonarea consultantilor The CSR Agency, care sa stea la baza deciziilor ce transforma organizatia in lider al sustenabilitatii.
DETALII

Bilete curs: GRI Standards ©

790 € + TVA Corporate
  • Bilet dedicat profesionistilor in CSR care sunt angajati corporate.
INREGISTREAZA-TE
390 € + TVA IMM
  • Bilet dedicat angajatilor din IMM-uri.

INREGISTREAZA-TE
190 € + TVA Persoane fizice, studenti & ONG
  • Bilet dedicat persoanelor fizice, studentilor si membrilor unei organizatii non-profit.

INREGISTREAZA-TE