CSR-ul si Coruptia din Romania

Dragos Tuta[01 octombrie 2014 – Dragos Tuta Mihaylov – Managing Partner, The CSR Agency]

Incepem sa avem dovezi clare ca exista corputie in mediul de business din Romania. Nu ca ar fi crezut cineva ca nu exista.

Orice coordonator de CSR / Sustenabilitate ar trebui sa vegheze cu mare atentie la lupta anticorputie in organizatia pe care o reprezinta. Si nu spun doar eu asta.

Lupta anticorptie e chiar unul din cele 10 principii expuse de Organizatia Natiunilor Unite, prin programul Global Compact, managerilor care isi doresc sa conduca un business responsabil:

Principle 10: “Businesses should work against corruption in all its forms, including extortion and bribery.”

Coruptia este o amenintare directa si cu efecte devastatoare asupra reputatiei oricarei companii. Fie ca vorbim de mica coruptie, fie ca vorbim de cea la nivel inalt.

Coruption
Imaginati-va cati dintre voi ati mai lucra cu o banca ai carei consultanti v-ar cere favoruri la ghiseu pentru a va oferi cel mai bun pont de investitie. Cum ar fi sa mergi la o maternitate privata, iar doctorul sa astepte bani sau alte foloase pentru a-si face meseria. Din fericire, odata cu capitalismul si prezenta companiilor multinationale in Romania aceste practici de mica coruptie au fost, in mare, eliminate.

Exista insa probleme atunci cand vorbim de bani oferiti autoritatilor locale sau centrale, iar pentru companii (inclusiv multinationale) riscul operational creste exponential. Si sa nu imi spuneti ca nu exista nici astfel de practici. Chiar in aceste momente asistam la dezvaluiri cu adevarat socante despre cazul licentelor Microsoft. Cati dintre voi va doriti sa lucrati in continuare cu oricare din cei care se dovedesc vinovati de faptele de coruptie din acest caz?

Cu toate ca riscurile coruptie par evidente, Coordonatorii de CSR din Romania se afla in mijlocul procesului si, sub presiunea managementului, gireaza pentru contracte de sponsorizare “fara sens”. Cand spun gireaza ma refer in principal la faptul ca nu se opun.

Deci, nu numai ca nu avem argumente sa eliminam coruptia (din pozitia de coordonator de CSR), dar inclusiv in mediul privat “sistemul” ne face sa acceptam tacit practici de coruptie.

Eu zic ca e momentul sa invatam de la cei experimentati si sa identificam instrumentele si argumentele prin care munca noastra in CSR devine relevanta atat pentru organizatie, cat si pentru societatea in care traim. Nu in ultimul rand si pentru respectul de sine.

Va invit la Sustainability Training Week intre 3 – 7 Nov 2014 ca sa invatam de la cei mai buni si pentru a obtine diploma de “Certified Sustainability (CSR) Practitioner” (IEMA approved). Aceasta certificare o sa va intareasca pozitia si argumentele in discutiile cu membrii board-ului companiei pentru care lucrati.

PS 1: stiu ca pretul de participare nu este mic in raport cu alte training-uri, dar daca va raportati la castigurile din aceasta investitie (macar pe nivelul anti-coruptie) o sa vedeti ca merita si mai mult.

PS 2: Am auzit eu de niste companii mari care ar plati inzecit sa detina in echipa de management oameni cu pregatirea pe care o puteti obtine voi intr-o saptamana de efort. 😉

Photo credits: TaxRebate.org.uk